Vin .. si branza.. de 60 de editii

…rupand din bucati de timp roditor.

Prima editie a evenimentului ”Branzeturi cum se CuVin…” avea loc acum mai bine de 9 ani. In 2015 a luat nastere evenimentul ”Branzeturi cum se CuVin…” sub atenta organizare a lui Daniel Botea, presedintele ASBO si Alin Sintimbrean reprezentant al DictionarCulinar.ro. Atunci, ca si acum, se cade sa fim onorati de crama Vinarte si al ei oenolog Iustin Urucu, cu activitate de mai bine de 25 de ani in domeniul vinului.

Daca povestea acestui eveniment ”dateaza” din 2015 si a fost inaugurata cu vinurile Vinarte, ei bine se prea poate ca povestea cramei sa se fi nascut in 1998 sub initiativa unui grup de investitori francezi si italieni. Au fost preluate trei crame abandonate, evident foste creatii ale perioadei socialiste, si retehnologizate prin aportul de capital strain. Tinar absolvent al facultatii de profil agronomic, Iustin are sansa de a folosi noile tehnologii aduse in industria vinului de la aceea vreme.

In prezent Crama Vinarte este sub patronat german – Tim Brockman este manager actual si parte a unui fond de investitii elvetian. Una dintre primele investiții străine în vinul românesc de după 1990 au fost in unele dintre cele trei zone viticole principale ale Romaniei – Dealul Mare, Samburesti si Starmina, iar in prezent au ramas cele din urma in administrarea Cramei Vinarte. In cea mai mare parte plantatiile au fost refacute incepand cu 2004 pana la 100% plantatii noi.

Nostalgic pentru ca multe soiuri romanesti au fost pierdute, dar bucuros totusi ca din initiativa catorva oamenii au fost salvati ultimii butasi ai soiurilor autohtone Negru de Dragasani si Novac de la Statiunea de Cercetare Dragasani. Asa cum mentiona Iustin, a fost o oportunitate extraordinara sa salveze si sa reinmulteasca aceste doua soiuri de vita de vie.

Am inceput seara la propriu pe bulevard, si cu vin si cu locatie. De data aceasta locatia a fost una mai neconventionala, dar foarte primitoare si cu preparate delicioase la 12 Doispe. Avenue Feteasca Regala + Aperifrais Ile de France este unul dintre cele mai cunoscute si cautate soiuri de struguri de vin din Romania. Avenue este chiar un vin de bulevard, asa cum ii zice si numele usor, semi-aromat cu note proaspete, care au reprezentat si criteriul asocierii cu branza asortata cu mix de mirodenii.

Acum se complica treburile. Trebuie sa mentionam combinatia de vin si branza favorita! Nu stiu cum a fost pentru restul , dar prentru mine au urmat 4 vinuri favorite. 😅 si trebuie sa recunosc ca la traditionala tragere la sorti am votat strategic cel de-al treilea vin, o Tămâioasă Roză, un vin care confirmă încă de la prima întâlnire, cu miros plăcut de petale de trandafir și fructe roșii, caracterizat de un gust învăluitor, în care se dezvăluie note subtile de caramel sărat. L-am castigat si l-am si baut inainte sa fi scris acest articol 🙃. Doar ma stiti… tamaioasa este preferata mea.

Al doilea vin a fost un asamblaj exceptional din trei soiuri romanesti Feteascǎ Albǎ, Feteascǎ Regalǎ,Tǎmâioasǎ caracterizat de arome florale și gust de mere verzi și pere zemoase, Nedeea și deopotrivă răcoritor și complex gustativ. Numele este inspirat de o sarbatoare populara in mehedinti, iar aceasta gama a fost propusa pentru a unii oamenii in jurul unui pahar de vin si de trece pe la fiecare in semn se bunastare. Feteasca regala este cel mai versatil soi de ce poate sa dea vinuri de la proaspete si fresh pana la vinri bune pentru invechit, poate sa dea vinuri de o reala valoare. Havarti este cea mai gastronomica dintre branzeturile de la degustare si preferata mea in materie de branzeturi, cu gust untos si textura semitare.

Ei bine, daca vinurile rosii in general nu se apropie foarte usor de gusturile mele din diferite considerente specifice acestor vinuri, cum ar fi notele de baric foarte pronuntate, uite ca am gasit un vin rosu foarte lejer dintr-un soi romanesc, Novac. Soiul Novac a fost obţinut la Staţiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani prin încrucişarea soiurilor Negru Vârtos și Saperavi, fiind omologat în anul 1987. Brevetul de invenție a fost obtinut in 1988 pentru a aduce pe piata vinuri rosii de inalta calitate. Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Combinatia de gusturi a fost exceptionala.

Cireasa de pe tort, la propriu si la figurat a fost Desert MagiQ… cel mai dulce vin pe care l-am baut vreodata. Note de para coapta in sorele arzator al verii este expresia care imi vine in mite cu gandul la acest vin.

Si am mai invatat ceva! Despre Botrytis cinerea, denumit popular putregaiul cenusiu, este produs de o ciuperca fitoparazita, mucegaiul nobil care afecteaza intr-un mod pozitiv vinul. Daca exista acest mucegai, strugurii se cultiva foarte tarziu, aproape prin noiembrie. Este o productie de vin de conjunctura obtinut din struguri deshidratati in mod natural in plantatie. Se recolteaza parti de ciorchine in fiecare zi, iar procesul de prelucrare este unul empiric, cu un teasc traditional, toata aceasta munca fiind incununta de acest vin maturat 5 ani in butoaie de salcam. In ultimi 25 de ani doar 4 ani au fost propice obtinerii acestui vin.

De hidratare s-a ocupat colega noastra Diana Popa cu apa La Dolce vita,asa cum ne-a facut noua seara ultimul vin degustat in combinatie cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie, cea mai celebră brânză cu mucegai albastru din Italia… ce frumos se aseaza lucrurile!

La dolce vita! Motto-ul unei seri de iunie cu Vinarte.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe