Secole de istorie. Purcari rămâne Purcari!

Un reper al identității și istoriei noastre naționale, ziua de 27 martie 1918 a rămas în memorie ca ziua întregirii statalității românești de la aceea vreme. În telegrama trimisă de regele Ferdinand I Sfatului Ţării se arăta: ”Sentimentul naţional ce se deşteptase atât de puternic în timpurile din urmă în inimile moldovenilor de dincolo de Prut a primit prin votul înălţător al Sfatului Ţării o solemnă afirmare. Un vis frumos s-a înfăptuit”, după cum afirma și prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman.

Din 2017 Parlamentul României a marcat această sărbătoare ca zi națională, drept pentru care se pot organiza evenimente şi manifestări publice şi cultural ştiinţifice dedicate acestei sărbători. 

Tradiția Asociației Bloggerilor Olteni spune că un așa veniment se poate celebra doar cu vinuri basarabene și brânzeturi pe măsură furnizate de Delaco, așa că de anul acesta ne-au trecut pragul cei de la Vinăria Purcari, reprezentați cu drag de Rebeca Didu, care ne-a povestit atât de multe.

Cu siguranță și voi a-ți auzit de Purcari Winery, iar vinurile care ne-au stat în pahare la taifas au fost următoarele:

1.Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,

2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France

3. Domeniile Cuza Rose (Merlot & Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Exceptie

4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda DeSenvis Delaco

5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco ‘Exceptie

Povestea Purcari

Înainte de toate, Purcari este un sat din Republica Moldova în raionul Ștefan Vodă, amplasat pe cursul inferior al Nistrului, unde găsim și râpa din Purcari, o arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic. Mai mult decât atât, amplasamentul ”Purcarilor viticoli” se situează pe aceeași latitudine ca și celebrele podgorii Bordeaux, ceea ce face ca această cramă să capete notorietate încă de la 1827.

Conform Decretului Special din 1827 al țarului Nicolae I al Rusiei, la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată, numită în cinstea unuia dintre fondatori, originar din Rusia – germanul Ghermanson (Harmizone). De aproape două secole, crama își continuă istoria valorificării rodelor de pe malurile Nistrului.

Obține prima medalie de aur  la Expoziția Agricolă din Basarabia, unde degustătorii au fost surprinși de buchetul fin și gustul intens al vinului de Purcari, iar pe plan internațional se afirmă în 1878  la Expoziția Mondială din Paris, căci vinului Negru de Purcari i s-a acordat atunci prima sa medalie de aur la o expoziție internațională. Acesta se consideră cartea de vizită a Moldovei, legendă care inspiră artiștii și oamenii simpli.

Momentele istorice importate au avut urmări mai puțin fericite asupra cramei, filoxera, apoi cele două războaie mondiale, cât și alte evenimente istorice ce aveau să înregistreze un declin în arta preparării vinurilor de Purcari. Anii 2000 sunt ceva mai prosperii, crama demarează reconstrucția completă și retehnologizarea fabricii.

După 2013, acționarii au hotărât să se concentreze aproape exclusiv, din punct de vedere al piețelor de desfacere, pe Europa Centrala și de Est: în primul rând România, apoi Polonia, Cehia, Slovacia și Țările Baltice. În prezent, vinul produs în Moldova și România este vândut în peste 25 de țări, printre care Japonia, Marea Britanie, SUA, China, chiar și câteva țări din Africa.

În prezent Purcari deține în portofoliu 4 crame și 1500 ha de viță de vie :

  • – 2 crame în Republica Moldova – Bostavan și Domeniile Cuza
  • – una în România, în zona Viticolă Dealul Mare – Ceptura
  • – una în Bulgaria – Angels Estate.

Nu putem trece cu vederea Château Purcari care reprezintă unul dintre cele mai valoroase şi renumite domenii ale Europei de Est. Château-ul este recunoscut în toată lumea pentru vinurile sale super-premium, care au adunat pe parcursul secolelor peste 200 de distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale.

….. și câte ar mai fi de spus!

Vinuri de istorie

Dar hai mai bine să trecem la vinuri, căci ele sunt cele care ne răsfață simțurile și ne dezleagă limbile! Am început seara cu un spumant – Cuvee Alb Brut, obținut prin metoda tradițională din Chardonnay, Pinot Gris și doar puțin Pinot Noir. Este un vin maturat îndelung în sticlă cu perlaj persistent și fin. Aromele sale florale și un gust complex cu nuanțe de piersic s-au contopit alături de cremozitatea cubulețelor Aperifrais Ile de France, oferind o experiență delicată și fresh în același timp. Apetența nea pentru spumante a făcut ca aceasta să fie asocierea preferată a serii, căci ”bulele e viața mea”! (dacă a-ți citit prin articole, dacă nu aveți timp să o faceți).

Cu Viorica ne-am mai întâlnit, ne-am împrietenit, ne-a plăcut și atunci, ne place și acum! Nocturne Viorica este soi autohton reprezentativ moldovenesc cu un buchet de arome asemenii dimineților ușor călduțe de primăvară. Nu doar nouă ne-a plăcut Viorica, ci și numeroșilor experți, care nu s-au sfiit să o trimită înapoi acasă cu destule medalii internaționale. Efortul depus este pe măsură, căci Viorica se culege dimineața pe răcoare pentru a evita începerea fermentației în lădițe, apoi transferați la cramă, unde i se adaugă gheță carbonică procesului de vinificație.I-am asociat acestui vin Camembert Ile de France – simbol național al Frantei, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză. Este o brânză dulcegă învelită într-o crustă de mucegai alb cu note ușoare de nuci.

De aceeși seamă cu istoria !

Domeniile Cuza se descriu ca fiind ” vinuri care scriu istorie”, iar povestea începe odată cu împroprietarirea țăranilor cu pământul mult iubit de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care în semn de mulțumire au dat numele zonei omonime. Spre degustare am avut două vinuri Domeniile Cuza. Rose din soiuri intenaționale Saperavi și Merlot cu o culoare roz-coral, strălucitor cu note de rodie sau fructe proaspete de pădure alături de British Cheddar Delaco D’Exceptie fermă in textura, cu tendinta de topire in gura si o aroma asemanatoare alunei.

_cuva

Cel de-al doilea, un vin roșu din Saperavi și Feteasca Neagră cu o culoare roșu rubiniu. Este un vin corpolent cu note de coacăze, piper negru și vanilie asociat în armonie cu Gouda DeSenvis Delaco, brânză cu gust de caș, ușor elastică și foarte expresivă.

Ultimul vin al serii a fost Purcari Maluri de Prut obținut din două soiurii autohtone – Feteasca Neagra și Rară Neagră, din dorința de a reuni tot ce este mai bun de pe ambele maluri ale Prutului. Gustul bogat, plin de vigoare îmbină armonios notele de vișină și prune uscate, trecând într-un postgust prelung și echilibrat, baricat 6 luni, căruia i-am asociat o brânză pe măsură Grana Padano Delaco ‘Exceptie, maturată, ușor sărată cu gust intens de nuci coapte.

Seara a curs repede, lafel și vinul în pahare, dar am avut grijă să ne hidratăm corespunzător cu apa Dolce Vita , o apă de izvor pură și naturală, filtrată cu ultima tehnologie. Este o apă cu pH 7,5. Purificarea apei se face cu o bariera de filtre în cascada de pana la 0,1 MICRONI ceea ce face ca apa sa fie microbiologic pura din care sunt eliminați nitrații, nitriții, metale grele etc.

La C House Milano am petrecut seara cu preparate alese din meniul lor, bruschete mixte am asociat eu vinurilor care au fost un deliciu.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe